Duurzame lokale energie Heerde en burgerinitiatief
De door D66/GroenLinks in het kader van de komende gemeenteraadsverkiezing georganiseerde thema-avond is een groot succes geworden. Ruim 60 mensen waren naar De Keet gekomen om te luisteren en deel te nemen aan de discussies.
Voor de pauze ging Annemieke Traag, gedeputeerde van de provincie Gelderland, in op vragen als de rol en mogelijkheden van de provincie bij burgerinitiatieven, o.a.subsidies, regelgeving en ondersteuning.
Vervolgens lichtte Thijs de la Court, wethouder in de gemeente Lochem, de aanpak in zijn gemeente toe met mogelijkheden en de valkuilen voor de gemeente bij burgerinitiatieven alsmede de stappen die in het proces van burgerinitiatieven doorlopen kunnen en moeten worden.
Harry van de Ven, directeur van Triada, spitste zijn betoog toe op de rol van de woningcorporatie bij burgerinitiatieven in het algemeen en de wijze waarop Triada tot nu toe invulling aan energiebesparingsmaatregelen geeft.
De positie van betrokken ondernemers bij energiebesparing werd vertolkt door Egbert Gorter van de Stchting Heerde Duurzaam. Hij benadrukte vooral dat elke woning op zich uniek is en dus maatwerk vereist. Adviesaanvragen van burgers worden dan ook individueel behandeld en afgerond.
Tenslotte sloot Herman Zwerver, burgerinitiatiefnemer in Heerde, het eerste deel van de avond af met een overzicht van de activiteiten die tot nu toe door hem waren opgezet en afgerond. Door het gezamenlijk oppakken van dak- en gevelisolatie was een behoorlijke kostenbesparing gerealiseerd, terwijl ook gezamenlijk subsidies waren aangevraagd en verkregen.
Na de pauze volgde een levendige discussie onder leiding van Fleur van der Schalk, statenlid van de provincie Gelderland. Onderwerpen als het opzetten van duurzame energie in coöperatief verband van een burgerinitiatief verdient aanbeveling, mede gezien de fiscale voordelen. Van belang is ook dat burgers bij elkaar worden gebracht, veelal nadat enkele initiatiefnemers de zaak hebben opgepakt. Het gaat niet alleen om koop- of huurwoningen, het is vooral ‘samen in de wijk of buurt’, dus ook samen met de woningcorporatie. Rol van de gemeente in de aanloop vooral faciliterend en voorwaardenscheppend, terwijl de provincie zowel materieel (subsidies e.d.) als immaterieel (ondersteuning) een bijdrage kan leveren. Het gebruik maken van bestaande groepen in de gemeente, zoals een dorpsraad, kan het startpunt zijn voor bijvoorbeeld een coöperatie “duurzame energie’. Samenwerken vormde in feite de ‘rode draad’ door de discussies, zowel tussen de provincie en gemeente, maar ook tussen hen en de initiatiefnemers.
De avond werd afgesloten met de conclusie dat het onderwerp sterk leeft bij de aanwezigen en dat D66/GroenLinks van plan is om samen met geïnteresseerden dit in een vervolg verder op te gaan pakken. Door ca. 30 aanwezigen is aangegeven daarbij “betrokken” te worden.