D66/GroenLinks kiest voor een samenwerking met Hattem en Epe

* Een groot aantal taken worden overgebracht van het Rijk naar de gemeente. Gemeenten krijgen daarbij ruime beleidsvrijheid tot de concrete invulling van de gedecentraliseerde voorzieningen. 

* Alleen krachtige gemeenten zullen deze opdracht goed kunnen uitvoeren, vandaar dat D66/GroenLinks op termijn de opschaling van gemeenten onder bepaalde condities steunt. 

* D66/GroenLinks gaat niet mee met de voorlopige keuze van de colleges van Hattem, Heerde en Oldebroek. D66/GroenLinks kiest voor samenwerking met de gemeenten Hattem en Epe. 

* Hattem, Heerde en Epe liggen langs de IJssel en Apeldoornskanaal en bezitten een bosrijke omgeving. Kennen een sterke samenhang en versterken elkaar voor wat betreft actieve en recreatieve toerisme. Een speerpunt voor de drie gemeenten!

* D66/GroenLinks vindt dat de relatie met de centrumgemeenten Zwolle en Apeldoorn in een vroeg stadium onderdeel moet zijn van die samenwerking.

* D66/GroenLinks vindt dat de raadsperiode 2014 – 2018 benut moet worden om de samenwerking tussen Hattem, Heerde en Epe nader gestalte te geven met het oog op mogelijke fusie op termijn. 

* D66/GroenLinks is voorstander van het terugdringen van bovengemeentelijke cq. regionale samenwerkingsverbanden. De democratische controle is vaak gebrekkig en verantwoordelijkheden versnipperd. Samenwerking tussen gemeenten dient plaats te vinden op basis van transparante overeenkomsten, met vastgelegde verantwoordelijkheden en democratische controle door de gemeenteraad.