Veiligheid

Veiligheid is geborgenheid.

Burgers moeten in geborgenheid kunnen leven, zowel in de thuissituatie als in publieke ruimte.  Sociale samenhang in buurten en wijken is van groot belang. Een afnemend ‘buurtgevoel’ kan immers leiden tot een gevoel van sociale onveiligheid. 

Wij staan voor een harde aanpak van overlast en criminaliteit die de veiligheid en leefbaarheid aantasten. Dit vraagt om gerichte aanpak waarbij gemeente en politie samenwerken en optreden.

Veiligheid is ook eigen verantwoordelijkheid.

Burgers moeten zelf meedoen om hun eigen en de publieke veiligheid te verbeteren.  

Deelnemers aan buurtpreventie, en ook de wijkagent, kennen de buurten en de mensen die er wonen en werken. Zij treden op als bemiddelaar, stimuleren de sociale samenhang en handhaven regels op straat. Aanpak via Keurmerk Veilig Wonen is van groot belang. De gemeente ondersteunt en faciliteert buurtpreventie.

Goed veiligheidsbeleid is noodzaak.

Adequate brand- en milieuvergunningen en het toezicht daarop zijn belangrijk. Risicovolle bedrijven horen niet thuis in woongebieden. 

Overlast en criminaliteit dient bestreden en tegengegaan te worden. De taak van de gemeente is de openbare orde te handhaven. Het probleem van drugs en wietkweken dient voortvarend aangepakt te worden. Ook streven naar preventie, het voorkomen van overlast en criminaliteit, door voorlichting en samenwerken met ouders, scholen en maatschappelijke instellingen.