Een Motie over het Bestuursakkoord is op 30 mei aangenomen in de Gemeenteraad van Heerde!

De Raad van Heerde wil het bestuursakkoord niet uitvoeren als het Rijk de voorgenomen bezuiniging van 2 miljard op de uitvoering van de nieuwe Wet Werken Naar Vermogen (WWNV) onverkort handhaaft.

 

Een motie van GroenLinks, PvdA, CU-SGP en GBP met die strekking werd gisteren aangenomen na een stevige diskussie met VVD en CDA . Zoals te verwachten wilde deze partijen wel hun zorgen uitspreken over de financiele consequenties van de wet, maar niet tegen het bestuursakkoord stemmen. Ook een meerderheid van het College (minus de PvdA-wethouder) en de burgemeester stelde zich op dit standpunt. Maar hier is een duidelijk signaal nodig om een streep te zetten, niet alleen voor de belangen van de gemeente, maar vooral ter bescherming van de toekomst perspectieven van diegene die aan de onderkant van de arbeidsmarkt terecht zijn gekomen. De kern van de discussie draait er namelijk om, of er geld zal zijn om hen te begeleiden naar een plek op de arbeidsmarkt, om te investeren in wat mensen wel kunnen, in plaats van ze in een uitkeringssituatie te laten zitten. Natuurlijk is het goed dat de overheid dichter bij de mensen komt te staan, maar door de enorme bezuiniging die er aan hangt, staat de gemeente voor een onmogelijke taak en worden mensen die op die overheid moeten kunnen rekenen, het kind van de rekening.

Tot onze vreugde heeft een meerderheid van de gemeenteraad gemeend om het college met een duidelijke boodschap op pad te sturen naar de vergadering van de VNG op 8 juni, waarin de gemeenten samen zullen oordelen over de plussen en minnen van het bestuursakkoord. De motie spreekt uit dat:

·

voor de overheveling van taken richting gemeenten onvoldoende budget beschikbaar is en wij deze wet op deze wijze niet kunnen uitvoeren;

en verzoekt het college van burgemeester en wethouders om:

1.

dit standpunt actief uit te dragen;

2.

alleen in te stemmen met het bestuursakkoord als het financieel kader Wet Werken naar Vermogen geen deel meer uitmaakt van het akkoord dat nu voorligt;

3.

er bij de VNG op aan te dringen een apart traject op te zetten waarin het financiële kader voor de Wet Werken naar Vermogen verder wordt uitgewerkt zodat zij niet alleen in letter, maar ook in uitvoering mogelijk wordt.

Van veel kanten is er kritiek geuit op de wet en de bezuiniging. In de vragenronde in de Tweede Kamer was zelfs coalitiepartner CDA zeer kritisch en wilde aanpassingen. Nu maar hopen dat het kabinet bereid is te luisteren…..