Gemeenteraad van Heerde neemt zelf initiatief tot realisatie sport-en ontmoetingsplek voor met name jongeren in het Van Meurspark.

Er mag niet een hele generatie van opgroeiende jongeren overheen gaan, alvorens Heerde de lang gekoesterde wens in vervulling ziet gaan van een volwaardige en duurzame sport en ontmoetingsplek  voor met name jongeren in het hart van Heerde: het Van Meurspark.

Dit vond de Commissie Ruimte op 28 augustus in grote meerderheid als reactie op het voorstel van het college van B&W om het plan alsnog te koppelen aan het proces voor realisatie van de MFA-Oost. Ook was de commissie teleurgesteld, dat men er niet in was geslaagd om in contact te komen met jongeren om over dit onderwerp te praten. De commissie pakte de handschoen op, na een suggestie van Silvia van Amerongen (GroenLinks), om vanuit de raad een concreet initiatief voorstel te  maken om dit te realiseren.


Al twee jaar is er getouwtrek tussen raad en college over de uitvoering van het amendement van GroenLinks om hier 75.000 euro voor beschikking te stellen, dat destijds bijna unaniem door de raad( m.u.v. GBP) is aangenomen bij de begroting in 2010.


De vernieuwing van het bomenbestand leek een goed moment om de functionaliteit van park en weide te versterken voor met name jongeren. Het ouderwetse trapveldje zou een moderner en multi-functioneel jasje krijgen, zodat het beschikbaar komt voor een grote doelgroep. Als voorbeeld dient het Cruijff-court, veldjes die overal in Nederland worden aangelegd, gefinancierd door gemeenten en de Cruijff-foundation. Met de realisatie wordt niet alleen de strijd aangegaan tegen bewegingsarmoede en overgewicht onder jongeren, de sportplek moet ook een maatschappelijk effect hebben, zoals het vergroten van het verantwoordelijkheidsgevoel bij de jeugd (ze moeten het veld netjes houden), het verbeteren van de leefbaarheid in de buurt en het afnemen van vandalisme en criminaliteit in de omgeving. Een van de voorwaarden is een goede begeleiding  en planning van de aktiviteiten, waarbij ook spelregels en omgangsregels worden bewaakt.

Kortom: geen verloedering maar verbroedering.


In de praktijk blijken deze Cruijff -veldjes en deze formule op vele plaatsen in Nederland een succes: ze worden intensief gebruikt door zowel jongeren als volwassenen en ook specifieke doelgroepen zoals jong-gehandicapten. Omwonenden, ouders en sportorganisaties worden betrokken in de opzet.  Er worden hele toernooien , evenementen en clinics gehouden.


Er wordt op initiatief van Silvia van Amerongen/GroenLinks een projectcommissie gevormd waarin de fracties samen een initiatiefvoorstel gaan opstellen, zodat rekening houdend met de plannen voor MFA-Oost, deze sport en ontmoetings voorziening binnen afzienbare tijd kan worden gerealiseerd.

Uiteraard moeten jongeren hierbij worden betrokken en zal terdege rekening worden gehouden met de verschillende inspraakreacties.


Heerde 31 augustus 2012

Fraktie GroenLinks

Silvia van Amerongen