Heerde:  D66/GL vraagt om spoeddebat

Een florerend en snelgroeiend Heerdens bedrijf vertrekt definitief uit Heerde, 250 banen met zich meenemend. Weer heeft een bedrijf er voor gekozen om niet naar het bedrijventerrein H2O te gaan en uit de regio te vertrekken. Noodgedwongen. Dit was nu precies wat we hoopten te voorkomen door de oprichting van H2O bedrijventerrein, het behoud van werkgelegenheid uit de eigen gemeente door een noodzakelijke groei op een goede plek, H2O, te faciliteren.

Een pijnlijk maar ook desastreus resultaat voor Heerde, Hattem, Oldebroek en de Provincie Gelderland. Het zogenaamde vangnet op het terrein van de  'Berghuizer' te Wapenveld bleek uiteindelijk voor Euroma geen optie te zijn. Er is in de afgelopen jaren een schimmig en risicovol beleid gevoerd en daarvan plukken we nu de wrange vruchten.

 

Euroma vormde de sleutel, danwel tot een positief keerpunt, danwel een verdere ondermijning van de levensvatbaarheid van de BV. Omdat er voor de toekomst veel te veel braakliggend industrieterrein is in de Provincie Gelderland, zal het wederom ontbreken van verkoopsucces consequenties hebben. Bijvoorbeeld als het gaat om het afwaarderen van gronden, waardoor de gemeente Hattem en Heerde fikse financiële risico's lopen.

Welke conclusies moeten we hieruit trekken? Het wegslikken van teleurstelling volstaat niet. We zullen harde lessen moeten trekken  uit het vertrek van Euroma en  we moeten ook bereid zijn hand in eigen boezem te steken.

De fraktie van D66/GroenLinks vindt het nodig hierover op korte termijn in debat te gaan. We kunnen niet zo maar over gaan tot de orde van de dag...

En het  laatste  wat we in Heerde moeten doen, is direkt aansturen op een overhaast vertrek van Heerde uit de BV. Laten we niet de verdenking op ons laden van het achterlaten van "the smoking gun". Immers, het is ook duidelijk dat het gemeentebestuur van Heerde in de geschiedenis van de Euromalead een wel heel bijzondere rol heeft gespeeld.

 

De fractie van D66-GroenLinks van Heerde heeft zich de afgelopen jaren diepgaand geinformeerd en alle denkbare middelen ingezet om de situatie helder te krijgen. Zicht op de complexe materie wordt steeds vertroebeld doordat voor de coalitie in Heerde het H2O-bedrijventerrein een zeer gevoelig en politiek beladen onderwerp is en blijft. De hele oppositie wil nu het debat over de toedracht, de coalitie stribbelt tegen om het College op voorhand in bescherming te nemen. Al jaren herhaalt zich dit patroon.

 

Er is ons bijna een jaar het zwijgen opgelegd omtrent Euroma. De broedende kip mocht niet gestoord worden. De fraktie kan daar ook achter staan. Nu de ondehandelingen mislukt zijn,  willen we achteraf kunnen beoordelen hoe  dat proces verlopen is, wat daar wel en niet goed ging en hoe het naar de toekomst met nieuwe leads beter moet gaan. We moeten de vraag stellen hoe staat de BV er nu voor, hoe  erg is dat en wat kunnen we er aan doen? Weglopen is voor ons geen optie. Samen uit, samen thuis.

Dat maakt het noodzakelijk op korte termijn met een goede oplossing te komen.

 

 

 

 

.