De politieke partijen van D66 en GroenLinks in Heerde hebben besloten om voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 hun krachten te bundelen. Onder de naam D66-GroenLinks zal met één lijst alsook met een gezamenlijk programma aan de verkiezingen worden deelgenomen.

 

In de huidige raadsperiode - waar zowel D66 als GroenLinks voor het eerst in de raad vertegenwoordigd zijn – trekken beide fracties op grond van een gemeenschappelijke visie en uitgangspunten al intensief samen op. Openheid en transparantie naar burgers en maatschappelijke instellingen is daarbij één van de leidende motieven. Voor een belangrijk deel is deze insteek geslaagd. Zo zijn de besloten themaraden nu openbaar, met als gevolg een grotere betrokkenheid bij belanghebbenden. Ook geheimhouding en vertrouwelijkheid worden door de fracties bij voortduring ter discussie gesteld, om vooral de neiging van ‘achterkamertjes politiek’ de kop in te drukken. Uiteraard zijn daarnaast door de fracties veel goede en zinvolle zaken via moties en amendementen ingebracht, sommigen daarvan zijn door de raad overgenomen.
Uit ondervinding is het beide fracties duidelijk geworden dat raadswerk heel veel tijd en energie vraagt, zeker als je de zaken serieus wilt oppakken. Daarbij komt dat de komende tijd een nog grotere belasting van de fracties zal worden gevraagd. Enerzijds als gevolg van de crisis, anderzijds door de overheveling van taken van het Rijk naar de gemeente. Bovendien is de financiële positie van de gemeente Heerde zorgelijk te noemen, door beide fracties bij herhaling in de raad ter discussie gesteld. Hoewel er sprake is van ruim vijf jaar crisis gaat alles gewoon door alsof er nauwelijks iets aan de hand is. In de volgende raadsperiode zullen de financiële zorgen pijnlijk zichtbaar worden met grote gevolgen voor burgers en het gemeentebestuur. Ook dus voor de fracties van D66 en GroenLinks!
Om in de komende raadsperiode een stevige progressieve inzet te kunnen realiseren, met meer duidelijkheid, openheid en betrokkenheid binnen onze gemeente, zal een sterkere positie van de fracties van D66 en GroenLinks nodig zijn. Door samen te gaan wordt die positie inderdaad versterkt en wordt tijdens de raadsverkiezingen in maart 2014 een grotere mogelijkheid geboden te kiezen voor de progressieve partij D66/GroenLinks.