Burgerberaad - Wat en Hoe

Een verslag vd de bijeenkomst, samengevat door Hilly Schäffer

Een antwoord op de vraag of een burgerberaad de democratie dichter bij de burger brengt of niet.

Een thema avond op 15 juni j.l. in Twello (georganiseerd door PvdA/GL) gefaciliteerd door Moventem, gaf duidelijkheid, alsmede door de gedeelde waardevolle ervaringen van twee mensen die die deelnamen aan het burgerberaad van de provincie Gelderland.

Een burgerberaad vraagt veel van de deelnemers. Mensen moeten 4 hele dagen beschikbaar zijn (wel met financiële compensatie). De volgende aandachtspunten werden gememoreerd:

1.      

Duidelijke vraagstelling door opdrachtgever. Het moet een onderwerp zijn, waar de politiek niet uitkomt. Voor Gelderland was dit klimaat.

2.      

De inbedding in de politieke besluitvorming moet bij aanvang duidelijk zijn. Vooraf heeft het burgerberaad een concreet mandaat.

3.      

Mensen moeten onafhankelijk en onpartijdig zijn. Politici kunnen niet deelnemen.

4.      

Aandacht voor inclusiviteit; de selectie van deelnemers vraagt een goede organisatie (denk aan laaggeletterdheid en verbinding met de samenleving). Een steekproef selecteren luistert nauw. De groep bestaat uit 100- 150 mensen).

5.      

Transparantie over het vervolg van het burgerberaad is een vereiste.

Uit het burgerberaad van Gelderland zijn 44 adviezen gekomen. Wat de provincie hier mee gaat doen is nog onduidelijk, nu de samenstelling van het college zo veranderd is na de verkiezingen. De timing van het burgerberaad is dan ook belangrijk.

Niet alle onderwerpen zijn geschikt voor een burgerberaad, het onderwerp klimaat b.v. bleek te breed om in 4 dagen te behandelen.

De rol van moderators is uiterst belangrijk. Mensen werken vraagstukken uit in groepen van ongeveer 6 mensen.

Ook is het is cruciaal dat mensen weten wat van ze verwacht wordt.

Nu is burgerberaad een hype, maar het kan alleen werken, als het goed wordt toegepast. Het is niet een oplossing om de democratie even op te krikken.

Meer informatie op: https://bureauburgerberaad.nl.  En een voorbeeld van een toepassing  vind je hier:  gemeente Rheden.