Wij willen een betaalbare gemeente! De gemeente moet een solide begrotingsbeleid voeren dat voldoende ruimte biedt voor investeringen in publieke voorzieningen. Vooral gericht op mensen met de minste kansen en op een noodzakelijk lokaal milieubeleid. Heldere keuzes zijn noodzakelijk, het geld is namelijk niet oneindig beschikbaar.

We vinden dat de uitgaven van de gemeente transparant en controleerbaar moeten zijn. Nut en noodzaak van uitgaven moeten helder zijn. Begroting en jaarrekening moeten geen financiële goocheltruc zijn, maar helder en inzichtelijk weergeven hoe er met het belastinggeld is omgegaan. Dit betekent In het kort:

Kwaliteit van het gemeentelijk beleid staat voorop

 

  1. Lage lasten zijn geen doel op zichzelf.
  2. Privatisering en concurrentie kunnen leiden tot kostenbewustheid en     klantgerichtheid, maar zijn geen bezuinigingsinstrumenten
  3. Er is een ondergrens aan de beleids- en uitvoeringsdeskundigheid die een     gemeente in huis moet houden om goede regie te kunnen voeren

 

Efficiënt werken door samenwerking met andere gemeenten

 

  1. Kritisch kijken naar bijv. de kosten van aan- en uitbesteding en van inkoop van goederen  en diensten (bijv. dure adviesbureaus)
  2. Gemeentelijke belastingen niet omvormen tot heffingen, daarmee zorg je voor   bestedingsvrijheid van je inkomsten
  3. Bij noodzakelijke bezuinigingen goed motiveren wat de reden voor keuzes is
  4. Gemeentelijke diensten tegen aanvaardbare tarieven leveren (kosten paspoorten,  rijbewijzen, kleine vergunningen)